doordenkertje

 

Doordenkertje: Klimaattop een afknapper

Voor wie het een beetje gevolgd heeft (de meesten onder ons?) was de klimaattop in Egypte een afknapper.  De arme zuiderse landen zijn met een dooie mus naar huis gestuurd.  Met veel poeha is er verkondigd dat de rijkere landen een herstelfonds oprichten, waaruit de arme landen kunnen putten wanneer bij hen schade dient hersteld na een natuurramp.

Enkele bedenkingen daarbij:

Zo’n fonds gaat nooit de schade opgelopen door natuurrampen kunnen dekken.  België zelf krijgt met veel moeite de herstellingen verwerkt na de zondvloed in Wallonië in 2021.  Pakistan heeft de voorbije maanden enorm veel regen over zich heen gekregen, met reusachtige overstromingen tot gevolg.  Berichten hierover in de media waren eerder schaars.  Wie gaat in dat arme land opdraaien voor de kosten?

Eigenlijk is er op de klimaattop in Egypte haast niets gedaan aan de oorzaken van de veranderingen in het klimaat.  Blijkbaar werkt de lobby van de fossiele brandstoffen, olie, steenkool en gas, daarbij gesteund door landen die veel brandstoffen produceren, veel beter dan de regeringsleiders aanwezig in Sharm El Sheikh.

Dat heeft vergaande gevolgen.  Als er aan de kant van de klimaat-verloedering niets gebeurt, dient men steeds meer geld te stoppen in het herstelfonds.  Hier volgt een manke vergelijking.  Wanneer de banden van uw fiets versleten zijn, kunt ge twee dingen doen.  Als ge lek rijdt, plakt ge steeds opnieuw uw binnenband.  Daarvoor dient het herstelfonds hierboven.  Ofwel zorgt ge voor goede banden. Vertaald naar hierboven: de wereldleiders werken aan een beter milieu.  We kennen echter de uitslag: blijkbaar willen ze nog verder rijden op oude banden. Hoe lang kan dit nog?

Mijn eigen bijdrage?

Ward