2023/11/02      Inschrijvingen

                                         Het verhaal van Limburg

                 Ralf Falter

Belgische of Vlaamse geschiedenis, ze draaien na het jaar 1000 bijna altijd en bijna uitsluitend rond het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant, rond Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen. En soms een beetje Luik.

Maar wat gebeurde er dan in Haspengouw, en in de Kempen, en aan de Maaskant? Heeft de hedendaagse provincie Limburg een eigen verhaal? Reikt dat tot in Luik, en ook over de Maas of niet? En heeft taal daar een rol in?

Rolf Falter, historicus, ex-journalist en al veertig jaar ononderbroken inwoner van Heusden-Zolder, probeert te achterhalen hoe we die moeilijke historische kwestie kunnen aanpakken. En zal al uw vragen trachten te beantwoorden.

 

 

 

2023/11/09    Fietstocht 

Vandaag fietsen we naar Kiewit. Karin De Greef zal vertellen waarom en hoe het vliegveld is ontstaan. Trouwens het oudste van ons land.

Opgelet; door deze uitleg duurt de fietstocht iets langer en zijn we pas na 12 uur terug in

Heusden. We kunnen niet vroeger starten omdat we pas om 10 uur het plein kunnen betreden.

Wie geïnteresseerd is en niet wil fietsen kan met eigen vervoer daar naartoe rijden en dan alles meemaken.

De mannen van Berkenbos zullen ons daar heen en terug escorteren.

 

                                                  2023/11/16    Het leven en  het zelfkweken van paddenstoelen

                                                          Jean Claude Delforge.

Ik denk dat iedereen paddenstoelen kent maar dat er in Limburg rond de 3.500 soorten groeien  en dat er ieder jaar nog bij ontdekt worden is minder geweten. ( Mycolim )

Sommigen mensen denken eetbare soorten paddenstoelen kennen en gaan ze zelfs plukken op openbare domeinen. Dit is bij wet verboden en toch zijn er ieder jaar ongevallen met mensen die ze menen te kennen en dan soms sterk giftige soorten eten met de dood tot gevolg.

Dit komt omdat sommige soorten voor de leek erg op elkaar lijken maar gans andere eigenschappen hebben. Vandaag krijgen we een spreker die al zijn hele leven gefascineerd is door paddenstoelen en die ons wil inweiden in de wondere wereld van paddenstoelen.

 

               2023/11/23        Op bezoek in de Lindemanwijk

                         Het leven en samenleven in verschil!

We komen ’s morgens om 9 uur samen aan de kerk van  Lindeman om kennis te maken met deze levendige wijk.

Hoe is deze wijk ontstaan en hoe leeft men er, vroeger en nu?

De plaatselijke gemeenschap weet haar eigen accenten te leggen, en de parochie bestaat al meer dan 60 jaar.

In de kerk wordt alles uit de doeken gedaan, ondermeer door François Didden, die recentelijk nog een boek schreef over ‘De schepping van Lindeman’.

We zullen ook interessante foto’s kunnen bekijken.

Pauzeren doen we met een lekkere Italiaanse koffie en een stukje taart, daarna ronden we af met vragenmoment en een film. Voor wie dat wil, staat er nog een kleine wandeling naar het Volkerenplein op het programma.

2012/11/30        Bezoek aan St Vincentius

 Enkele jaren geleden hebben ze bij St Vincentius hun werkwijze veranderd. Ze zijn gestart met het systeem van sociale kruidenier. Mensen krijgen een vastgelegd budget waarmee ze kunnen komen winkelen. Elke donderdag  is de winkel open.

Hoe dit systeem werkt kunnen we op de vijfde donderdag van de maand gaan bekijken; want dan houden ze hun winkel gesloten.

We verzamelen ter plaatse, Sint-Lutgardisstraat 87. Vroeger gekend als het schooltje op de Mommeplas

 

2023/12/07        Elektrische fietsen  

                         Koen Lemmens

 Koen komt ons uitleg geven over:

Belangrijke technische kenmerken van de elektrische fiets, kracht van de motor, capaciteit en onderhoud van de batterij, hoe gebruik en rijd ik het best met mijn fiets…

Beste bandenspanning, schakelen, dragen van een helm, winterstalling…

 

 

 

2023/12/14        Kerstfeest

 Een jaarlijkse traditie: een bezinning gebracht door Frans Hermans, samen enkele mooie kerstliederen zingen en dan eens lekker eten.

Ontspanning wordt gebracht door Ludo Bosmans…

Beetje tijd om met elkaar te keuvelen…

en dan met een gerust gemoed naar huis waar ook al de kerstsfeer hangt. Meer moet het echt niet zijn!

Opgelet! Deze activiteit begint 13 uur in ‘t Kuipershof!

 

                                                 2024/01/04        Borrelwandeling in de vallei van de Halbeek

Drij daag noa nievejoar daan est wier borrelwandeling, ge wit wel, zoe’n zuippartij moe ze vanne ien stopplak ne de aner gen en op elke plak ter endige achtereuver kappe. Vurre wandeling van dees joar volge we è stukske vanne Halbeek.

Da beekske es ien vanne klenste beekskes van Heuse en de miestste kenne het zelfs nie. Da beekske begint erreges kort oane tris vanne put. Mier ne turp touw, kort anne stoasie, lupt da effekes lenst de Koerselse stieweg op en in Lumme of doa erreges lupt het in ‘t Helderbeekske. Tot hè wa aarderijkskunde van ’t vèèfde studiejoar mer egelek giet het euver dij zuippartij. Gelek altèèt zen te drij stopplakke en gelek altèèt rijd Charliy bedde otto rond vur alles bè te brenge. Ich weet nie offer oeit oogal dienst geden hit vur bezemwage mer ast echt mot kan ter doa oog vur diene, ge wit me noeit.

Vertaling volgens Google translate.

Afbeelding met buitenshuis, hek, boom, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijvingDrie dagen na nieuwjaar is er opnieuw een borrelwandeling, je weet wel, zo ’n zuippartij waar we van de ene stopplaats naar de andere gaan en op elke plaats er enige (borrels)achterover kappen. De wandeling van dit jaar volgen we een stukje van de Halbeek.

De Halbeek, één van de kortste beken binnen onze gemeente en door velen zelfs niet gekend. Ze ontspringt in de omgeving van de mijnterril, ze loopt aan het treinstation in Heusden even lans de Koerselse steenweg en mondt voorbij Lummen uit in de Helderbeek. Tot hier wat aardrijkskunde

En dan gaat het zoals ieder jaar over de BORRELWANDELING. Een legendarische en verplichte tocht, dit jaar door de vallei van de Halbeek, dus blijven we bijna in het centrum van Heusden. Zoals ieder jaar zijn er drie stopplaatsen (zeg maar borrelplaatsen) de drank wordt aangeleverd door Charly en voor de straffe verhalen en de ambiance moet je zelf zorgen.

 

                                            2024/01/11 Artificiële intelligentie, hoe het nu gebruikt wordt                        Stef Hermans

Tegenwoordig lees je er van alles over: "Artificiële Intelligentie" (AI).
Voor vele mensen is het onbekend, daarom dat het een aantal onder ons ook afschrikt. 
Maar wat is artificiële intelligentie? Hoe werkt het? En moeten wij er wel bang voor zijn?

Stef Hermans (leerkracht CVO De Verdieping) volgt ontwikkelingen rond AI al enkele maanden (zelfs jaren) en het valt hem op dat er nog veel misvattingen zijn rond AI. De meeste mensen kennen ChatGPT ondertussen wel vanuit het nieuws, maar hebben geen idee hoe AI tot stand komt. Bovendien gaat AI verder dan enkel ChatGPT: op dit moment al neemt AI werk over van mensen en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden.

In januari komt Stef Hermans uitleg geven over wat AI precies is, wat op dit moment al toepassingen zijn én wat de toekomst zou kunnen brengen. Uiteraard in mensentaal, zodat iedereen na de lezing voor een groot stuk begrijpt waar de laatste maanden zoveel om te doen is. 

2024/01/18 “ Onze natuur” (moeilijkheden met het maken van deze film)                

Laurent Louwies

We lopen allemaal wel eens door de natuur en krijgen plots fantastische beelden van vogels, insecten of dieren maar meestal hebben we niets bij de hand om dit op beeld vast te leggen, laat staan te filmen. Als we dan naar natuurfilms kijken stel ik me dikwijls de vraag: hoe kan men dit in Godsnaam op beeld vastleggen, is dat met hoerengeluk of met engelengeduld dat men dit heeft kunnen filmen. We moeten niet naar de andere kant van de wereld reizen en heel veel geld betalen om fantastische natuur te  zien, in onze  eigen achtertuin zijn de beelden even boeiend maar men moet er ogen en oren voor hebben.

De spreker van vandaag heeft meegewerkt aan de film “Onze natuur” die vorig jaar is uitgekomen en kan een tipje van de sluier lichten hoe men bepaalde opnames kan maken.

                             2024/01/25        Voetbal  verslaggeving                                                      

Paul Catteeuw

 

Onder de titel de witte duivel schrijft Paul samen met enkele anderen wekelijks een kritische commentaar op het reilen en zeilen binnen de nationale en internationale voetbalwereld ( met zowel positieve als negatieve elementen!).   

Heb je vragen of bedenkingen over voetbal en de verslaggeving hierover? Bezorg ons tijdig je bezwaringen en opmerkingen en Paul zal dan zeker hierop verder ingaan.

Liefst op voorhand en niet de dag zelf. Dus huiswerk en niet vergeten!

 

 

 

2024/02/01        Bezoek velodroom Terlaemen

We trachten een bezoek te brengen aan onze “velodroom”

Ook hier afwachten op een positief antwoord!

 

 

 

 

2024/02/08        Opfrissing wegcode

                         Danny Wendelen

 Fietsen ! Velen doen het, schaffen zich een fiets aan, sluiten zich aan bij een fietsgroep of fietsen naar het werk. Maar kennen we de rechten en plichten van de fietser ? Waar zitten de gevaren voor de fietser in het verkeer ? Is fietsen in Heusden-Zolder veilig ? Danny Wendelen van de fietsersbond frist onze verkeerskennis op en schetst de situatie van de fietser in onze gemeente.

 

Een aanrader voor iedereen, met of zonder fiets.  

2024/02/15        Petanque

 

Eenmaal per jaar spelen we met de bollekes, dat is een oude traditie bij KWB Overdag en om deze traditie in ere te houden trekken we op 15 februari naar de petanquebanen van Olympia Veenderweg.

Er wordt gewikt en gewogen, gemeten en nagemeten, want een punt is een punt, zo gaat dat nu eenmaal bij petanque.

Om een fair wedstrijdverloop te krijgen mogen enkel leden van kwb overdag deelnemen

2024/02/22 Wandelen tussen de terrils      Paul Coolen

Koolmijnen hebben vorige eeuw onze regio bepaald. Het verleden ligt verankerd in het huidig landschap door de industriële gebouwen, de terrils en de mijnwijken.

 “Mijn Wandeling” doorkruist de Borinage rond Bergen, le Centre van La Louvière, Le Pais Noir van Charleroi, Namen en het mijnbekken rond Luik. Hierna volgen de Limburgse mijnen van Eisden, Waterschei, Winterslag, Zwartberg, Houthalen om dan via een ommetje langs Beringen Mijn te eindigen op de top van onze terril in Zolder.

 Het werd een tocht door het mijnverleden met blik op de toekomst.

2024/02/29        Daguitstap

Het programma staat nog niet helemaal op punt. We zullen jullie op tijd informeren waar we naar toe gaan.

            2024/03/07        Jachtwetgeving      

                            Ronny Ferla

 

Jagen is zoveel meer dan schieten.

Ronny komt ons de verschillende facetten van het jagen uitleggen:

  • Hoe kan je een jachtverlof krijgen? En ligt jouw tuin of grond in  jachtgebied? Check het hier | Mijn Gids | hln.beHondenwerk
  • De verschillende jachtwijzen
  • Wildsoorten
  • Wildbeheer van everzwijn en ree
  • Wetgeving
  • Wildbraad en verwerking
  • Wapens

 

2024/03/14        Feestelijke afsluiting

Een ontbijt, fotomontage van het afgelopen werkjaar, taart, nieuwe ideeën voor het volgend werkjaar zijn de weerkerende items tijdens de laatste bijeenkomst van KWB Overdag. Alles blijft dus zoals de vorige jaren. We vragen ook weer een kleine bijdrage.

We eindigen zoals steeds met een traktatie.

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij leden van de werkgroep:

Ceyssens Staf  Kortstraat 39                            011/42 18 86

gustaaf.ceyssens.vossen@telenet.be

Deleux Ludo     Koerselsebaan 148                   011/43 62 83

ludo_deleux@hotmail.com

Eerdekens Jeannine Meilweg 9                        0498 71 55 53

jeerdekens@gmail.com

Goris Wim        Kerkenblookstraat  42              011/42 95 42

lw.goris@skynet.be

Neumann Klaus           Mispad 10                                0486/ 14 27 90

klaus.neumann@telenet.be

Tielens Danny  Singelstraat 11                         011/57 29 36

daniel.tielens@gmail.com

Verlinden Charly           De Rieten 25                011/57 28 38

charly.verlinden@telenet.be

Kosten:

Enkel KWB-leden kunnen deelnemen aan ons programma.

Je moet uiteraard altijd eerst KWB-lid zijn (kostprijs 35 euro).

Leden KWB              € 15

Niet-ingeschrevenen bij KWB Overdag betalen € 3 meer bij kerstfeest, uitstappen en daguitstap.

Deze bijdrage dekt niet:

verplichte consumptie bij samenkomsten

eventuele inkom bij uitstappen

de vergoeding voor chauffeur bij verplaatsingen (voorstel 1 à 4 euro naargelang de afstand)

Inschrijvingen:

Voor uitstappen en feesten enkele weken op voorhand; voor plaatselijke activiteiten kan het gewoon op de samenkomsten in ‘t Kuipershof.

Alle activiteiten gaan door op een donderdag tussen 9 en 12 uur.