Hartige pannekoeken

Deze maand hebben we een recept waarin we allerlei restjes kunnen verwerken: hartige pannenkoeken.

Hier vind je het basisrecept van de pannenkoeken en daarna een heleboel suggesties wat je er allemaal in kan verwerken.

Ingrediënten

500 gr bloem

1 koffielepel bakpoeder

300 gr bakboter

4 eieren

een snuifje zout

Bereiding

Meng de bloem, het bakpoeder en een snuifje zout.  Giet er de koude melk, de gesmolten bakboter en de eierdooiers bij en meng tot je een vloeiend deeg krijgt.  Klop het eiwit stijf en roer het onder het deeg.  Laat het beslag een halfuurtje rusten op kamertemperatuur.

Intussen verzamelen we de extra ingrediënten.  Wat kan er zoal in?  Het is niet de bedoeling om alles in je pannenkoek te doen.  Dit zijn voorbeelden die gebruikt kunnen worden.  Gebruik zoveel mogelijk restjes.

Groenten: ajuin, paprika, champignon, (gekookte) aardappelblokjes, broccoli, …

Kaas: allerlei soorten geraspte harde kazen

Vlees/vis: spekblokjes, ham, kip, salami, tonijn, garnalen, zeevruchten, …

Kruiden: bieslook, peterselie, pizzakruiden,  …

Snij al de extra ingrediënten in fijne blokjes.  Rauwe groenten en vlees kan je best op voorhand even stoven of bakken.

Meng nu de extra ingrediënten onder het beslag.  Roer telkens goed voor je het beslag in je pan schept. Voor de eerste pannenkoek doe je een beetje bakboter in je pan.  Daarna is dat waarschijnlijk niet meer nodig vermits er heel wat bakboter in je beslag zit.