doordenkertje

 

Doordenkertje 1: De Lat

We schuiven een nieuw jaar in, 2024.  

Ondertussen gaat het leven verder.  Niet altijd simpel.  Dagelijks vernemen we oorlogsnieuws uit Oekraïne en uit Gaza.  Hoe lang zal dit nog duren in 2024?  En ik vraag me ook al af: zal het weer ons in 2024 opnieuw parten spelen?  Want ook België wordt geplaagd door de klimaatcrisis.  Hiervoor moet ik niet ver kijken.  Mijn gras is al een paar jaar geen gras meer maar een verzameling van allerlei plantjes die voorbije hete zomers overleefd hebben.  En de eikenbomen naast mijn huis hebben heel wat dorre twijgjes, verdroogd in de zomer.  We kunnen zuchten en er ons bij neerleggen: de lat zeer laag leggen.  

2024 is echter ook een jaar waarin heel wat te gebeuren staat.  

We mogen tot twee keer toe naar de stembus trekken.  Negeer ik dit of?  Wat is mijn maatstaf naar politici toe?  Stem ik in met de politieke roepers die hun lat soms heel laag leggen, en die grootse oplossingen in het vooruitzicht stellen, ten koste van andere mensen of ten koste van het klimaat: de toekomst van onze kinderen?

Tenslotte: blijf ik als KWB-er nuchter realistisch, niet gemakkelijk uit mijn lood te slaan?  Hoe hoog wil ik mijn lat van ethisch fatsoen leggen? 

Mag ik jullie allen in 2024 een hoge lat toewensen? 


 

Ward C.