Groenten

We naderen stilaan de zomer dus is de tijd van de barbecue weer aangebroken.  Deze maand bekijken we eens hoe we onze groenten bij de barbecue iets ‘avontuurlijker’ kunnen aanpakken dan de klassieke sla, tomaat, geraspte wortel, … We gaan groenten grillen op de barbecue!

 

Dit is niet zo raar als het op het eerste zicht lijkt.  De meeste groenten worden immers zoeter en lekker krokant door de hitte. 

We gaan niet elke soort groente tot in detail bespreken maar met de volgende tips kan je zeker aan de slag!

Voor de barbecue delen we de groenten in in drie groepen: bladgroenten, wortels en aardappelen en tenslotte de koolsoorten.  Door de textuur heeft iedere groep zijn eigen bereidingswijze nodig.  De directe hitte van de barbecue heeft het voordeel dat de buitenkant krokant wordt en binnenin krijgen we een mooie karamelisatie.  Dat kan je niet bereiken in een pan. We houden voor alle soorten groenten rekening met de volgende stappen:

Zorg dat de groenten droog en schoon zijn.

Het spreekt vanzelf dat je de groenten eerst goed proper maakt.  Daarna maak je ze goed droog door ze bijvoorbeeld tussen keukenpapier te drogen.  Het is erg belangrijk dat ze droog zijn anders krijg je nooit die krokante korst en de karamelisatie binnenin.  Sommige groenten kan je eerst ook een tijdje in zout leggen waardoor het vocht er wordt uitgetrokken.

Snij de groenten in stukken van gelijke dikte.

Hoe groot een stuk groente is maakt niets uit!  Wel de dikte is belangrijk want die bepaalt de gaartijd.

Smeer de groenten in met olijfolie en zout.

Om te voorkomen dat de groenten langs buiten verbranden voor de binnenkant gaar is, smeren we ze in met olijfolie of een andere plantaardige olie.  Nu is het ook het moment om zout en andere kruiden aan te brengen.  Door de olie blijven ze goed kleven.

En nu de BBQ .

We onderscheiden drie manieren van grillen op de barbecue :

Grillen op +- 200°C

We gaan hiervoor de groenten rechtstreeks op het rooster leggen.  Voor kleinere soorten groenten die tussen het rooster kunnen vallen, gebruiken we aluminium schaaltjes met smalle spleetjes (zoals voor spek) of we maken een ‘saté’ van groenten.  Je kan ook een ‘groenterooster’ gebruiken waartussen je de groenten klemt.  Dat is bovendien ook gemakkelijk om de groenten te draaien.Dit kan voor: alle bladgroenten, uien per schil, sjalotten, dunne (voorgekookte) wortelen, asperges, bloemkool- of broccoliroosjes, spruitjes, knoflook in tenen, aubergine, courgette, paprika, jonge maïskolfjes, …

Indirect garen op +- 200°C

Met indirect garen bedoelen we in aluminiumfolie gewikkeld of in een schaal.  Dit is aanbevolen voor:

Dikkere (voorgekookte) wortelen, hele bloemkool, pompoen, (voorgekookte) schijfjes aardappel, ganse knoflook, paddenstoelen, tomaat, hele maïskolf, raapjes en bieten, …

Langzaam garen op +- 130°C

Hele aardappel of zoete aardappel in folie, hele knoflook, …

Als je een barbecue hebt zonder deksel en thermometer is het natuurlijk een beetje gokken hoe warm het is.  Hou je hand ongeveer 10 cm boven het vuur.  Als dat ongeveer 3 à 4 seconden lukt zonder problemen zal je vuur ongeveer 200°C zijn.  Als dat niet lukt is het warmer en kan je je hand langer houden dan is het niet warm genoeg.

Wanneer zijn de groenten klaar?

De groenten zijn klaar als ze krokant van buiten zijn en zacht vanbinnen.  Je moet er dus gemakkelijk in kunnen prikken met een vork.  De baktijd voor dikkere stukken wortel of aardappel kan oplopen tot 45 minuten.  Dunne (voorgekookte) wortelen of asperges kunnen na 10 minuten al gaar zijn!

We raden jullie toch aan om eerst eens te experimenteren voor je de hele familie of buurt uitnodigt!

Smakelijk!