03/11/22 Inschrijvingen + Mauro “50”

Vandaag ruimen we graag plaats voor een topmuzikant uit eigen streek. Deze jongeman uit Koersel, Limburger met Pools-Italiaanse roots, bewees door de jaren heen een begenadigd gitarist, zanger en songwriter te zijn. Tijdens tournees met dEUS, Ultima Vox en Evil Superstars oogstte hij met zijn rock- en popmuziek internationaal succes. Nog later verraste hij zijn fans met Nederlandstalige liedjes, gebracht onder een pseudoniem. Een en ander resulteerde in het winnen van enkele prestigieuze MIA ’s. Tussendoor schrijft Mauro muziekrecensies en columns.

Deze muzikale kameleon wil vooral gewoon zichzelf blijven: “Ik wil de vrijheid hebben om te kiezen wat ik doe!” Mauro werd onlangs 50, we verlenen hem bij die gelegenheid zeer graag het podium.

10/11/22   Fietstocht

Het bestuur zal eieren naar de Clarissen brengen en daarmee hopen we op een straaltje zon, niet te veel tegenwind, maar met gewoon droog weer zijn we ook al tevreden…

Zijn de banden goed opgepompt en de ketting gesmeerd? Dan zijn we klaar voor onze jaarlijkse fietstocht. Dit jaar gaat het richting Zonhoven.

17/11/22   Een brede visie op ‘natuur’   Ignace Schops

Bioloog Ignace Schops, inwoner van onze gemeente, verwierf internationale faam als ‘groene nobel-prijswinnaar’. Onlangs werd hij voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu en publiceerde hij het boek ‘Gered door de boomkikker’.

Uitgangspunt van Ignace is dat de natuur redden onszelf redden is. Maar hij is geen groene fundamentalist, hij pleit ervoor dat industrie, landbouw, politiek, lokale en globale economie elkaar kunnen versterken en dat een waardevolle brok natuur ook een 'economisch product' kan zijn.

We verlenen deze boeiende verteller met een brede maatschappelijke visie graag het woord.

24/11/22  Voor- en nadelen van een gemeentefusie Johan Sauwens


Tijden veranderen en in het gemeentehuis is er ook heel veel veranderd. Afspraken en veel problemen worden online geregeld en opgelost. Daarnaast dringt schaalvergroting zich op en is een te kleine gemeente niet meer leefbaar, denk maar aan brandweer, politie, huisvuil ophalen wat nu al allemaal geregeld wordt in een soort van intercommunales.

Welk is de ideale grootte van een gemeente zodat al de diensten en nutsvoorzieningen optimaal zouden kunnen werken zonder dat de financiële druk op de individuele inwoner te groot wordt? Op deze en vele andere vragen hopen we een antwoord te krijgen in deze uiteenzetting.

We nodigden ook onze burgemeester Mario Borremans uit zodat de concrete situatie van Heusden-Zolder kort kan belicht worden.

01/12/22   Bedrijfsbezoek Mireille   <>  Sint-Franciscuswandeling Berkenbos

       

Vandaag splitsen we onze groep op in twee shifts.

Sinds jaar en dag maken de knalrode bedrijfswagens van ‘de Mireille’, destijds met typerend kenwijsje, deel uit van het vertrouwde straatbeeld in Heusden en omstreken.

Vanwaar de naam ‘Mireille’? Wat motiveerde het bedrijf om zich uitgerekend hier te vestigen en recentelijk zelfs uit te breiden? Welke impact heeft dat op de lokale werkgelegenheid?

‘Mireille … much more than laundry?!’ Een kijk achter de schermen van dit bedrijf zal ons zeker wijzer maken, waarvoor dank.

Intussen zetten we met de andere helft van onze groep Sint-Franciscus en zijn volgelingen in de kijker. De parochie Berkenbos en de minderbroeders zijn al een eeuw lang innig verbonden met mekaar en kunnen zich opmaken voor een jubileum. De ‘bruine paters’ mogen dan al nagenoeg verdwenen zijn, de wandeling van vandaag zal bewijzen dat hun sporen en invloed op Berkenbos ronduit indrukwekkend zijn, nu en wellicht ook in de toekomst.

08/12/22   Klassieke muziek Fred Brouwers

 

Klassieke muziek staat voor velen ver weg van de eigen wereld. Klassiek wordt dan per definitie moeilijk, ontoegankelijk en saai genoemd. Allemaal vooroordelen volgens Fred Brouwers. Men vergeet dat muziek maken ook gewoon een ‘vak’ is en dat kunst wordt gemaakt door mensen die ook moeten eten, drinken en een familie  onderhouden. Via grappige en soms ook tragische anekdotes belicht Fred die kant van de klassieke muziekwereld. Die komt dan meteen een stukje dichterbij, want muziek is er voor iedereen.

15/12/22   Kerstfeest

Een jaarlijkse traditie: een bezinning gebracht door Jef Sanen, samen enkele mooie kerstliederen zingen en eens lekker eten. Een beetje tijd om met elkaar te keuvelen… en dan met een gerust gemoed naar huis waar ook al de kerstsfeer hangt. Meer moet het echt niet zijn! Opgelet! Deze activiteit begint om 13 uur in ‘t Kuipershof! 

05/01/23      Borrelwandeling

 

Er is maar één activiteit die elk jaar vastligt nog voor de agenda opgesteld is en dat is … de borrelwandeling op de eerste donderdag van het jaar. Er is geen ontkomen aan, er moet en zal geborreld worden. Dit jaar gaat het via de vallei van de middenloop van de Mangelbeek richting Sluisbamd. De traditionele stopplaatsen zullen ook dit jaar niet ontbreken en als jullie eigen straffe verhalen met de nodige humor brengen en aan het einde met een dubbele tong uitsmeren in de groep, dan is ook dit jaar de borrelwandeling weer geslaagd.

Een legendarische borrelwandeling beschrijven is niet nodig. Om 9u00 present zijn, “ne goeie fond” gelegd hebben en stevige wandelschoenen zijn de enige voorwaarden!

12/01/23      DNA ontrafeld‽ Stein Aerts

‘Avonturier’ Stein Aerts, ex-Heusdenaar, is vandaag professor en topwetenschapper. Hij zal een inleiding geven tot de studie van ons erfelijk materiaal, ons ‘genoom’ en a.d.h.v. verschillende toepassingen proberen uit te leggen hoe ons DNA de informatie bevat om duizenden verschillende celtypes in ons lichaam aan te maken. Waarom fruitvliegjes bij deze studie zo nuttig zijn, zal blijken.

Ongetwijfeld boeiende materie, maar ook een beetje ingewikkeld? Zorg dan voor een helder hoofd en luister aandachtig naar deze leerrijke uiteenzetting.

19/01/23      Leven tot het einde‽ Jan Coel

 

Jan Coel is docent Verpleegkunde PXL en coördinator Postgraduaat Oncologische Zorg en Palliatieve Zorg. Hij was actief in het werkveld, ondermeer als bestuurder in de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en geeft ook nog opleidingen in enkele netwerken.

Bedoeling is dat hij interactief aan het werk gaat met vragen en voorbeelden van aanwezigen.

Thema’s zoals Wilsverklaring, Vertegenwoordiger, Vertrouwenspersoon en Rechten van  de patiënt komen zeker aan bod.

Er zal ook aandacht gaan naar medische beslissingen rond het levenseinde, zoals therapiebeperking, therapeutische hardnekkigheid, palliatieve zorgverlening, palliatieve sedatie en euthanasie.

26/01/23      Leven met en na topsport Eric Vanderaerden

Als neoprof won Eric in 1983 de proloog van de Tour en pakte meteen de gele trui. Zijn eerste ‘wielerpasjes’ zette hij al veel vroeger en nadien volgde een schitterende profcarrière waardoor hij de beste Limburgse renner ooit zou worden. Op zijn palmares prijken o.m. overwinningen in Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het Belgisch Kampioenschap. In 1986 rijfde hij in de Ronde van Frankrijk zelfs het eindklassement voor de groene trui binnen.

Tijdens en na zijn profcarrière zat Eric nooit om een frats of straffe uitspraak verlegen. Vandaag woont hij in Heusden. Wat zijn zijn huidige bezigheden en welke plannen koestert hij verder? Voorzeker een beklijvende getuigenis.

 

02/02/23      Petanque De Berk

 

Eenmaal per jaar spelen we met de bollekes, dat is een oude traditie bij KWB Overdag en om deze traditie in ere te houden trekken we op 2 februari naar de petanquebanen van De Berk, Lindeman. Er wordt gewikt en gewogen, gemeten en nagemeten, want een punt is een punt, zo gaat dat nu eenmaal bij petanque.

Om een fair wedstrijdverloop te krijgen mogen enkel leden van KWB Overdag deelnemen

09/02/23      Lindeman en A(M)CLI

 

te. Toch bruist er een actief verenigingsleven. Zo maken we o.m. kennis met A(M)CLI (Associazione Multiculterale Lindeman) en haar activiteiten.

Hoe is deze wijk ontstaan en hoe leeft men er, vroeger en nu? Het pas verschenen boek

‘De schepping van Lindeman’ licht een en ander toe. Dit jaar viert men er het 60-jarig bestaan van de kerk waar de plaatselijke geloofsgemeenschap steeds haar eigen accenten weet te leggen. Eenrondje Lindeman met een lekkere kop koffie in La Baracca? Benvenuti...

16/02/23      Betaalbare energie

 Wat beweegt er allemaal op de energiemarkt, wat brengt de toekomst en hoe gaan we hier het best mee om? Dat komen we te weten tijdens deze info over duurzaam en slim omgaan met energie. Ook burgerenergiecoöperaties en de energieprojecten in onze buurt komen aan bod.

23/02/23      Striptekenaar Kristof Fagard

 

 

Kristof Fagard, afkomstig van Sint-Truiden, en nu woonachtig in Eversel, tekent al een tijdje de Kiekeboes, de successtrip van Merho. In de nieuwe strip ‘In troebel water’ komt er geen potlood meer bij kijken. Kristof tekende het nieuwe album volledig digitaal, een primeur.

Kiekeboe is een komische strip, die in 1977 voor de eerste keer werd getekend door Merho. Het werd eerst gepubliceerd in de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg en later ook door Standaard Uitgeverij. Het is in Vlaanderen, in tegenstelling met het buitenland, een echte bestseller. Sinds 2007 is Kristof werkzaam voor Merho.

 

02/03/23      Daguitstap naar Be-mine Beringen

Rondleiding Be-mine.

De gids neemt jullie mee op ontdekkingsreis over het mijnterrein, waarbij jullie de gebouwen en installaties van buiten en van binnen leren kennen. Hij vertelt jullie alles over de oude en nieuwe invulling van de mijngebouwen, terreinen en terrils. Kortom, jullie maken kennis met het verleden en de toekomst van de oude mijnsite.

Middagmaal in Whatz hap

Mijnwerkerspad                 

Rondleiding met een gids doorheen de indrukwekkende historische gebouwen. Jullie gaan waar de mijnwerkers gingen: de badzaal, de lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok. Als afsluiter bezoek jullie de ondergrondsimulatie.

09/03/23      Oogproblemen bij ouderen Lien Ceyssens     

 

 Wat zijn ze? Kunnen we er iets aan doen of voorkomen? We bespreken klachten zoals cataract of staar, glaucoom of tunnelzicht, macula degeneratie, droge ogen, netvliesloslating en andere oogaandoeningen.

16/03/23      Feestelijke afsluiting

 

 

Een ontbijt, fotomontage van het afgelopen werkjaar, taart, nieuwe ideeën voor het volgend werkjaar zijn de weerkerende items tijdens de laatste bijeenkomst van KWB Overdag. Alles blijft dus zoals de vorige jaren. We vragen ook weer een kleine bijdrage.

We eindigen zoals steeds met een traktatie.     

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij leden van de werkgroep: