Paasmenu

Combinatietip: lekker met geroosterde aardappel en groene boontjes

Met dank aan Albert Heijn
Ingrediënten

- 500 g varkenshaas

- 50 g ongezouten roomboter

- 250 g kastanjechampignons

- 1 sjalot

- 1 teen knoflook

- 50 ml cognac

- 200 ml verse slagroom

- 100 g biologische spekreepjes

Bereiding

1- Laat de varkenshaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en vouw eventuele dunne uiteinden van het vlees dubbel, zodat het vlees overal ongeveer even dik is. Bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.

2- Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaas in 3-4 min. rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en verdeel over de ovenschaal. Maak de pan niet schoon.

3- Snijd de rest van de boter in blokjes, verdeel over de varkenshaas en bak ca. 15 min. in de oven. Keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.

4- Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Bak de sjalot en champignons 4 min. in het achtergebleven bakvet van de varkenshaas op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Blus af met de cognac en voeg de room toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes in ca. 5 min. op middelhoog vuur bruin en krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken.

6- Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de cognacsaus en bestrooi met de krokante spekjes.