Stookolieperikelen

Voor alles is er een eerste keer, zo is er nu ook een samen-aankoop stookolie waarbij geen enkele handelaar een prijs wilde maken. Bij kwb nog nooit eerder meegemaakt. Wegens de koude piek hadden ze het veel te druk en konden ze onze 121 leden er niet bij nemen. Dit verhaal hoorde ik vijfmaal, het leek zelfs of er een complot was gesmeed tegen onze samen-aankoop. Noodgedwongen moesten we onze actie veertien dagen uitstellen met de hoop dat de drukte wat voorbij zou zijn en dat we een goede en eerlijke prijs zouden bekomen. Het is niet ondenkbaar dat een handelaar in deze situatie een hoge prijs maakt om niet te moeten leveren en uiteindelijk toch kan leveren omdat er geen ander bod is. Gelukkig hebben we veertien dagen later van vier leveranciers een aanneembaar en eerlijk bod gekregen, Vanraak was opnieuw de beste van de klas en mocht voor ons leveren. (0,5994)

Uit gesprekken met enkele handelaars kwam ik te weten dat niet alleen onze maar ook tal van andere verenigingen hun aankoop geen prijs opleverde. Enkel de samen-aankopen waar de prijs op voorhand  afgesproken was werden beleverd (deze prijzen liggen meestal hoger als onze).

Een andere reden om geen prijs te maken waren het hoge aantal bestellingen onder de 1000 liter. Vierentwintig bestellingen onder de duizend liter waarvan 18 bestellingen van 500 liter, dit is eigenlijk van het goede teveel. Handelaars die voor ons willen leveren krijgen slechts enkele uren de tijd om ons een zeer scherpe prijs te bieden als je aan deze prijs ook nog eens op 24 van de 121 adressen (1 op 5) minder dan duizend liter moet leveren is het financieel voor hun niet meer interessant, toch zeker niet in drukke wintertijden waar ze veel losse klanten hebben die een vrij hoge prijs betalen. Een vrachtwagen die driemaal per jaar aan dezelfde woning 500 liter moet leveren aan een zeer scherpe prijs is niet meer rendabel.

De samen-aankopen worden talrijker en de stookolie leveranciers hebben maar uit te kiezen welke ze willen doen (in de winter). In de zomer ligt het anders, het is kalm op de markt en men zoekt klanten.

Zoals vele onder ons nog weten waren er vroeger vier samen-aankopen per jaar en zijn we toen om dezelfde redenen naar drie samen-aankopen gegaan. Met het bestuur hebben we nu beslist, om de toekomst van onze samen-aankoop te kunnen blijven vrijwaren, we opnieuw een samen-aankoop minder gaan organiseren en de minimum bestelhoeveelheid optrekken naar 750 liter. Een drastische beslissing maar enkel op deze manier kunnen we nog gunstige prijzen bekomen.

Voor dit jaar blijven de geplande acties nog bestaan, nl in april en september. Volgend jaar starten we met een aankoop in februari en een tweede in september. Let op de minimum bestelhoeveelheid voor april 2019 zal 750 liter zijn. Misschien zullen deze aanpassingen bij enkele van onze leden niet in goede aarde vallen, gespreide bestellingen en betalingen komen voor het budget van